Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

Erdek Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Demiray: Bu balıkları sakın satın almayın”

Erdek Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Demiray:  Bu balıkları sakın satın almayın”

1 Eylül 2014 tarihi ile birlikte denizde av yasağı sone ererken, balıkçı tekneleri gece ilk ağlarını çekerken, Erdek Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Demiray'dan ise balık neslini yakından ilgilendiren bir açıklama geldi.

1 Eylül 2014 tarihi ile birlikte denizde av yasağı sone ererken, balıkçı tekneleri gece ilk ağlarını çekerken, Erdek Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Demiray’dan ise balık neslini yakından ilgilendiren bir açıklama geldi.
Demiray, yaptığı açıklamada balık neslinin tükenmemesi için yavru balık konusunda uyardı.
Demiray, 9 cm`den küçük hamsi, 11 cm`den küçük tekir, 13 cm`den küçük istavrit ve barbunya, 14,5 cm`den küçük mezgit, 25 cm`den küçük lüfer ve 30 cm küçük levrek balıklarını kesinlikle satın almayın uyarısı yaptı.
Balıkçılar için 15 Nisan`da başlayan av yasağı 1 Eylül 2014 Pazartesi günü sona erdi. Balıkçı tekneleri ilk ağlarını çekti.
Erdek Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ali Demiray, her yıl olduğu gibi bu yıl da yavru balıkların avlanacağının sinyalini verdi.
Denizlerimizdeki balık neslinin tükenmemesi için bu uyarının dikkate alınmasını isteyen Demiray, "Boyu 9 cm`den küçük hamsi, 11 cm`den küçük tekir, 13 cm`den küçük istavrit ve barbunya, 14,5 cm`den küçük mezgit, 25 cm`den küçük lüfer ve 30 cm küçük levrek balıklarını almayın." diye konuştu.

Av sezonunun açılmasıyla ilgili gazetemize açıklama yapan Demiray, "İlk olarak palamut avcılığıyla başlayacağız. Devamında istavrit, lüfer, onun peşine de hamsi avlanacak. İlk üç ayda bol balık tüketeceğiz. Bu sezon vatandaşlar bol miktarda palamut tüketecek, hem balıkçı kazanacak hem de vatandaşın sofrası inşallah şenlenecek" dedi.
Çinekop diye bir balık yok
İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Avlanma Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Saadet Karakulak’ta, Çinekop diye bir balığın olmadığını belirtti.
Çinekop lüferin yavrusu ve avlanması da yasak. Balıkçılar lüferin en küçüğüne defne yaprağı, az büyüğüne çinekop, biraz daha büyüğüne ise sarıkanat isminin verildiğini kaydeden Karakulak, “Ancak bunların tamamının avlanması ve satılması yasak” dedi.
Yavru istavrit ve çinekop avında balıkçıların yasadışı yollarla avlandığını belirten Saadet Kara-kulak "Balıkçılar hala gırgır ağıyla avlanıyor. Sonraki nesillere de büyük zarar veriyorlar. Bu sene çinekop sarıkanat ya da defne yaprağı avlamasalar seneye onu lüfer diye avlayacaklar. Bence balıkçılara kota uygulansa bu kadar bilinçsizce avlanma yaşan maz" diyerek sözlerine ekledi.



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı